5 boeken die elke ondernemer (in spé) moet lezen

boeken voor ondernemers op een stapel

Als ondernemer ben je altijd druk druk druk, ren je van hot naar her en zitten er uren te weinig in een dag. Lezen? Waarschijnlijk het laatste waar je tijd voor maakt. Maar toch van absoluut belang! Boeken lezen is een van de meest waardevolle manieren om nieuwe kennis op te doen en jezelf te ontwikkelen. Plan dus eens een avondje helemaal vrij: leestijd! En pak deze boeken erbij.

#1 Made to Stick: Why Some Ideas Survive and Others Die – Chip Heath en Dan Heath

Als ondernemer vertel en verkoop je een verhaal: het verhaal van jouw business. Jij gelooft zó in je eigen verhaal, dat het soms lastig is dit aan anderen over te brengen. Want het is toch logisch dat jouw product/service/bedrijf helemaal geweldig is?

Dat kan zeker waar zijn, maar dan moet je het wel goed kunnen vertellen. De gebroeders Heath helpen je met je verhaal. Ze leggen uit waarom verhalen aanslaan en onthouden worden (zoals dat verhaal van de jongen die van obese naar slank ging door het eten van louter Subway sandwiches…). Want dat is wat je wilt natuurlijk! Aan de hand van zes factoren leren ze de lezer waar een verhaal aan moet voldoen om sticky te worden.

Bestel ‘m hier!

#2 Elon Musk: Inventing the Future – Ashlee Vance

Het boek over Elon Musk leest als een roman, die elke keer als je je realiseert dat dit een écht persoon is weer doet verbazen. Zoveel visie en zoveel plannen in één persoon. Unglaublich. Toch schildert Vance de man achter Tesla, SpaceX en SolarCity niet af als een halfgod die alleen maar goed doet. Ook de mindere kanten van Musk komen aan bod. Wat hem alleen maar menselijker maakt.

Het boek geeft je een schop onder de kont (je kunt echt veel meer dan dit!), inspiratie (emigreren naar Mars? Wordt gewoon mogelijk) en energie (als hij zoveel coole bedrijven kan runnen, moet eentje toch ook lukken?).

Bestel ‘m hier!

#3 People with Purpose: How Great Leaders Use Purpose to Build Thriving Organizations – Kevin Murray

Purpose, oftewel een doel hebben, is waarschijnlijk het belangrijkste voor werknemers. Want zonder doel in je werk wordt het wel lastig om gemotiveerd te blijven en om vol energie aan de slag te gaan. Want waar doe je het dan allemaal voor? Precies, voor het vullen van de zakken van de directie.

In dit boek laat Murray zien hoe belangrijk het hebben van een doel op de werkvloer is en wat je er allemaal mee kunt gebruiken. Verliesgevende bedrijven die rechtstreeks op een faillissement afstormden worden winstgevende bedrijven waar werknemers met plezier fluitend op de werkvloer staan. En dat allemaal dankzij een doel. Murray interviewde top CEOs om tot deze inzichten te komen, die jou en je werknemers verder kunnen helpen.

Bestel ‘m hier!

#4 How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegie

Een klassieker, maar daarom niet minder nuttig. Gefocust op de do’s en don’ts in je sociale leven, maar net zo nuttig voor het ondernemerschap. De titel zegt het al: vrienden winnen en mensen beïnvloeden. Dat is toch stiekem waar elke ondernemer ontzettend goed in wil zijn?

Bestel ‘m hier!

#5 Superbosses: How Exceptional Leaders Master the Flow of Talent – Sydney Finkelstein

Een boek over leiderschap, over de meest effectieve, bijzondere bazen en wat ze doen om hun werknemers te motiveren, inspireren en laten groeien. Finkelstein gaat op zoek naar de gemeenschappelijke eigenschappen van deze superbosses: hoe vinden ze talent, hoe koesteren ze talent, en – vooral heel moeilijk voor bazen – hoe laat je talent gaan? Kort door de bocht: door een goede coach-protégé relatie te ontwikkelen. Maar lees vooral het hele boek voor de langere en diepzinnigere versie!

Bestel ‘m hier!

Dit artikel verscheen eerder op Business & Bubbles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *