14 mei 2018

FAQ

FAQ – 10 veelgestelde vragen over business coaching 

De term business coaching kan vragen oproepen: wat is het? Voor wie? Wat kan het mij opleveren en kost dat me geen extra werk? No worries, wij zetten de antwoorden op 10 veelgestelde vragen over business coaching voor je op een rijtje.

1. Wat is business coaching? 

Wat is een coach? Iemand die jou helpt je persoonlijke doelen te formuleren, zorgt dat je de tools hebt om deze te bereiken en je op het juiste pad houdt. Een business coach is dus iemand die jou helpt je zakelijke doelen te bereiken.  

Net zoals een voetbalcoach niet zelf het veld in gaat om te trainen, zal een business coach ook nooit jouw werk voor jou gaan doen. In plaats daarvan bepaalt ze met jou een strategie om je bedrijf daarheen te brengen waar jij wil dat het is – en ze helpt je eventuele problemen die jou tegenhouden, te tackelen. 

Steffy helpt je met het coaching van je business, maar ook van jou als ondernemer. Want jij bent tenslotte degene die de strategie moet uitvoeren, dus deze moet wel helemaal bij jou passen.  

2. Voor wie is business coaching? 

Business coaching is voor iedere ondernemer die geen genoegen neemt met middelmatigheid. Toen je begon met ondernemen had je allerlei mooie doelen voor ogen. Ben je focus hierop verloren? Twijfel je soms over welke richting je bedrijf moet nemen? Mis je een sparringspartner? Heb je je doelen inmiddels behaald en weet je dat er méér kan zonder dat je daar (nog) meer voor moet gaan werken? Of ben je in een sleur geraakt en wil je de sleutel om hieruit te komen? Dan is business coaching voor jou. 

Omdat verschillende soorten ondernemers behoefte hebben aan verschillende soorten coaching, biedt Steffy Roos du Maine Business Coaching vier verschillende coachingstrajecten aan: 

  • Start: voor beginnende ondernemers die een vliegende start willen maken. 
  • Boost: voor ondernemers die er klaar voor zijn om hun onderneming in korte tijd een groei-impuls te geven. 
  • Grow: voor ondernemers die goed op weg zijn en nu willen investeren om hun business naar een ongekend niveau te tillen. 
  • Switch: voor ondernemers die wat zijn uitgekeken op hun huidige werk en een switch willen maken voor nieuwe creativiteit, motivatie en energie. 

3. Wat doet een business coach voor mij? 

Zoals eerder beschreven, gaat een business coach niet al jouw werk uit handen nemen. In plaats daarvan helpt een business coach jou je doelen te formuleren, en zal je stimuleren nóg iets groter te dromen. Samen stellen jullie een actieplan op om deze doelen te bereiken. Daarnaast zorgt een business coach voor accountability: omdat je verantwoording moet afleggen aan je coach, hou je je gemakkelijker aan je plannen. 

Praktisch zal dit vorm krijgen in meetings met je coach, tussentijdse gesprekken via bijvoorbeeld Skype, online modules om je de nodige kennis bij te brengen, en een evaluatie aan het einde van je traject. 

4. Wat moet ik zelf doen bij business coaching? 

Jij bent uiteindelijk degene die de verandering gaat bewerkstelligen in jouw bedrijf! Jij bent immers de expert van jouw onderneming. Dat betekent ook dat jij de verantwoordelijkheid hebt om aan de bel te trekken bij je coach als je iets moeilijk vindt, om zelf vragen te stellen als je die hebt en om af en toe uit je comfortzone te stappen. Maar geen zorgen: je business coach zal je hierbij ondersteunen op allerlei manieren. Steffy weet als geen ander de juiste vragen te stellen, zodat je er zelf heel snel achter komt welke kant je op moet. Of ze zet je voor het blok, waardoor je de volgende keer tóch die taken waar je tegen opzag wel gaat doen – omdat ze nu eenmaal noodzakelijk zijn.  

5. Gaat dit me niet meer werk kosten? 

Nee – dit gaat je werk besparen. Natuurlijk investeer je tijd in je sessies met je business coach, maar op de lange termijn hoef je juist minder te werken. Hoe dit komt? Bij business coaching ga je samen met je coach op zoek naar de zaken die ervoor zorgen dat jij op dit moment nog niet de beoogde groei hebt behaald. 

Vaak komt dit omdat ongemerkt bezig bent zonder iets nieuws te creëren, je tijd opgeslokt wordt door dagelijkse klussen of je werk doet dat ook door je werknemers gedaan kan worden. Met je business coach ontwikkel je een strategie om deze problemen aan te pakken, wat jou tijd oplevert om wél aan de groei van je bedrijf te werken. Zonder dat dit je kostbare vrije tijd opslokt. 

Ook zul je merken dat je veel meer focus aanbrengt door samen te werken met Steffy. Daardoor behaal je meer resultaat, in kortere tijd. Zonder meer te werken! 

6. Hoe lang werk ik met een business coach? 

Dat hangt er helemaal vanaf welk pakket je kiest. Ga je voor snel resultaat in korte tijd? Dan is het Boost-traject wat voor jou, waarbij je in één maand tijd intensief gecoacht wordt om jouw bedrijf te laten knallen. Doe je het liever stap voor stap en duurzaam? Dan kies je het Grow-traject dat je verzekert van zes maanden coaching. Er zijn ook pakketten van 100 dagen beschikbaar. 

7. Wat voor impact heeft business coaching op mijn zakelijke leven? 

Met behulp van business coaching werk jij aan de groei van je bedrijf. Maar je leert jezelf, je sterke kanten en je valkuilen ook beter kennen. Deze kennis kun je je hele zakelijke leven inzetten in je voordeel. Daarnaast doe je ook de nodige theoretische kennis op, waar je op professioneel vlak veel profijt van zult hebben. 

8. Wat voor impact heeft business coaching op mijn privéleven? 

Business coaching kan jou helpen een beter balans te creëren tussen werk en privé, en je stress reduceren met een positief effect op je privéleven. Daarnaast leer je jezelf beter kennen in een traject met een coach, wat niet alleen op zakelijk vlak maar ook in je privéleven zijn weerslag zal hebben. 

9. Wat is het verschil tussen een coach, een therapeut en een consultant? 

Je vraagt je misschien af of je niet beter een consultant kunt inhuren voor jouw bedrijf, of met een therapeut aan de slag kunt om je beperkende overtuigingen uit de weg te ruimen. Dit is natuurlijk altijd een optie. Maar: 

  • Therapie is in de eerste plaats een middel om te genezen of om door een moeilijke tijd heen te komen. Het gaat uit van een probleem, en zal je helpen hier doorheen te komen. 
  • Een consultant doet een onderzoek en schrijft je een advies voor. 
  • Een business coach gaat uit van een positieve situatie (wat is de grote droom waar jij heen wilt?) en helpt je vervolgens de obstakels uit de weg te ruimen die je ervan weerhouden dit te bereiken. Bovendien gaat het er in het coachen allemaal om dat jíj degene bent die je bedrijf naar grotere hoogte tilt. 

10. Wat weet een business coach nou van mijn unieke bedrijf? 

In business coaching word jij gezien als de grootste expert van jouw onderneming. Business coach Steffy heeft echter een frisse, out of the box kijk op jouw situatie, en kan daarom oplossingen aandragen waar jij nog niet eerder aan had gedacht. Samen kijken jullie naar jouw specifieke situatie, en bepalen wat er nodig is voor ongekende groei.