14 mei 2018

Hoe vind ik de juiste coach voor mijn business? 5 tips

Verstandig: jij weet dat net zoals een topsporter een coach inschakelt om zijn prestaties te verbeteren, jij jezelf en je bedrijf tot grotere hoogte kan brengen met behulp van een business coach. Misschien heb jij een specifieke vraag, of misschien loop je alleen rond met het knagende gevoel dat het beter kan en heb je besloten daar hulp bij in te roepen.  

Goed bezig! Samen kom je altijd verder dan alleen. Maar is er nogal een groot aanbod in business coaches. Hoe vind jij de juiste coach voor jouw onderneming? 

5 tips om de ideale business coach te vinden 

Als je zo een beetje rondzoekt op het internet, zie je dat er een enorm aanbod is in business coaches die jou kunnen helpen het meeste uit je bedrijf te halen. Het kan als nogal een opgave voelen om de juiste coach uit te zoeken. Iedereen belooft gouden bergen, vanzelfsprekend. Maar met deze 5 tips vind jij de coach die bij jouw business past. 

Tip 1: Ga voor een coach met een persoonlijke aanpak 

Natuurlijk klinkt het wel lekker praktisch en snel om te kiezen voor een business coach die al een van tevoren samengesteld programma voor je heeft, met video’s die je lekker op je gemak thuis kunt kijken. Maar hoe fijn is het als iemand eerst met jou in gesprek gaat, in plaats van je alleen maar opdrachten te geven? Hoe belangrijk is het dat een coach jouw bedrijf en jouw specifieke situatie kent en daarop kan inspelen? Het levert veel meer nuttig en werkbaar advies op als jij specifiek een vraag kunt stellen en daar samen met je business coach mee aan de slag kunt. 

Kies dus in de eerste plaats voor een business coach die met jou persoonlijk wil werken. 

Tip 2: Kies een coach die uit ervaring spreekt 

‘De beste stuurlui staan aan wal’ is niet voor niets een uitdrukking die met enig cynisme geuit moet worden. Je kunt wel de hulp inroepen van een coach die vooral ervaring heeft in het coachen van anderen, maar het beste werk je met iemand die ook ervaring heeft met datgene waar jij begeleiding bij wilt. Zoek dus een coach die van ondernemen weet! 

  • Wil jij weten hoe je je bedrijf kunt laten groeien?  
  • Hoe je succesvol een tweede onderneming start naast je huidige onderneming?  
  • Hoe je je taken zo inricht dat je aan je bedrijf kunt werken in plaats van erin?  
  • Hoe je je taken zo herverdeeld dat je meer werk gedaan krijgt in minder tijd?  

Kies een coach die hier ervaring heeft. Hij of zij weet hoe het werkt, en kan jou daar dus het beste mee helpen. 

Tip 3: Zoek een business coach die jou energie geeft 

Dit is heel persoonlijk. Waar krijg jij energie van? Het is in ieder geval fijn als jouw coach actief met jou mee kan denken, je uitdaagt om buiten je comfortzone te stappen en creatief oplossingen aandraagt. Iemand die je enkel opdrachten geeft, zal je waarschijnlijk minder verder helpen. 

Tip 4: Kies iemand met durf 

Zoals ik hierboven schreef: een goede coach daagt je uit om buiten je comfortzone te treden. Maar deze gaat ook op onderzoek uit naar wat jou tegenhoudt om te groeien. Waar werp je ongemerkt blokkades voor jezelf op? Zie je irreële beren op de weg? Houd je jezelf onbewust klein? 

Om dit aan te gaan, moet je coach soms een beetje streng voor je zijn. Of je een vraag stellen die een beetje pijnlijk is. En dat moet hij of zij wel durven! Kies daarom iemand die sterk in z’n schoenen staat en geenszins van plan is jou met zijden handschoentjes aan te pakken. 

Tip 5: Heb eerst een kennismakingsgesprek 

Je kunt de site, de verhalen op internet en de reviews van voorgaande klanten nog zo mooi vinden, uiteindelijk zal het toch moeten klikken tussen jou en je coach. Het is daarom het slimst om voordat je met je coach in zee gaat, eerst een kennismakingsgesprek in te plannen. Zo kunnen jullie beiden zien of jullie een match zijn en is de kans op een succesvolle samenwerking het grootst.  

Benieuwd naar Steffy als Business Coach?

Ben jij door het lezen van deze site benieuwd naar business coach Steffy? Neem contact op zodat jullie samen naar de mogelijkheden kunnen kijken. Hier vind je alvast meer informatie over haar strategie en filosofie, en alle coachingspakketten die je kunt kiezen.