13 april 2018

Kiezen voor personal coaching of business coaching? 

Jij hebt besloten om in jezelf te investeren door middel van coaching. Tof! Dat betekent dat je inziet wat belangrijk is, dat je bereid bent aan jezelf te werken en dat je gaat voor je hoogst mogelijke potentieel. Maar dan komt de volgende vraag: kies ik voor personal coaching of business coaching? 

Ben jij een high achiever? Een ambitieuze ondernemer die op hoog niveau presteert en zich als doel stelt om voor de best mogelijke prestaties te gaan voor jezelf én je bedrijf? Dan weet je dat coaching daarin onmisbaar is. Wat voor coaching kies je? Wat past het beste bij jou en je doelen? 

Wat is coaching? 

Of je nu een startende ondernemer bent en je weet niet precies hoe je je bedrijf moet laten groeien, of een gevestigd CEO die even vastzit in een sleur: het inschakelen van een coach is altijd een wijze beslissing. Maar wat is coaching precies?  

Dit is wat coaching níet is: 

  • Therapie. Therapie is bedoeld om je te genezen (van een aandoening of een trauma) of je door een moeilijke periode heen te helpen (bijvoorbeeld rouw). Coaching kan wél therapeutisch zijn. 
  • Consultancy. Een consultant evalueert een situatie en schrijft een advies voor. Van coaching leer je zélf veel meer hoe je situaties kan aanpakken. Op jouw eigen manier.

Wat dan wel? Kort gezegd: een coach helpt iemand met het verbeteren van zijn of haar prestaties en zijn of haar leven. Een coach ziet de persoon die zij coacht als de absolute expert van hun eigen leven, en daarmee hun eigen werk alleen als het stimuleren en laten groeien van wat al in de gecoachte persoon aanwezig is. 

Misschien vraag je je af waar je een ander voor nodig hebt, als je zelf de expert bent van je eigen leven. Om even een metafoor te gebruiken: het is moeilijk om het etiket te lezen, als je zelf in de fles zit! Een coach heeft afstand en kennis van zaken, en kan dus dingen zien die jij zelf niet ziet. 

Personal coaching of business coaching – wat is het verschil? 

Welke coach moet je kiezen? Er zit in de coaching veel overlap tussen personal coaching en business coaching. Dit komt omdat, om een bedrijf te verbeteren, het ook noodzakelijk is om naar de persoon achter het bedrijf te kijken. Waar gewoonlijk personal coaching echt alleen op je privé persoon is gericht, en business coaching alleen op je business strategie, weet Steffy dat je als ondernemer de belangrijkste persoon bent. Goede business coaching is volgens haar dan ook niet mogelijk zonder naar de persoon en persoonlijk leiderschap te kijken. 

Personal coaching 

Deze vorm van coaching kijkt naar je leven als geheel. Stress op het werk, je familie en relaties, je bezigheden. Dit is geschikt voor mensen die het gevoel hebben dat ze (even) vastzitten in hun patronen en hun leven beter kunnen aanpakken dan ze het nu doen. Persoonlijk leiderschap speelt daarin een grote rol: hoe ontwikkel je een proactieve houding (hoe neem je initiatief in plaats van te reageren op wat er om je heen gebeurd), hoe ben je gedisciplineerd in je handelen, hoe motiveer je jezelf? 

Business coaching 

Het verschil met personal coaching is dat hier de focus echt op het bedrijf ligt. Vaak gaat de standaard business coaching dan ook alleen over de strategie van het bedrijf. En alhoewel een goede business strategie ontzettend belangrijk is, kijkt Steffy verder dan alleen deze strategie. Het gaat er immers ook om wie dit uitvoert. Daarom kijkt Steffy naar jou als persoon. Hoe kun je ervoor zorgen dat je die talenten ontwikkelt die je verder helpen? Hoe zorg je voor gezonde verdeling van taken binnen de onderneming, zodat jij je als CEO op de groei van het bedrijf kunt richten? Welke stappen kun je zetten om je omzet te verhogen? Wat houdt je tegen om die richting in te slaan die je onderneming verder zal helpen? Zoals je je kunt voorstellen, is het ontwikkelen van sterk persoonlijk leiderschap ook hier van belang. 

Business coaching voor maximaal resultaat 

Wil jij je organisatie of bedrijf de kant van het hoogste potentieel op duwen? Ga dan voor business coaching in plaats van personal coaching. De focus ligt op jouw bedrijf en wat je in je persoonlijke én professionele leven kunt veranderen voor meer zakelijk succes.  

Denk je de juiste coach voor jouw hulpvraag gevonden te hebben? Vraag naar zijn of haar ervaring en naar testimonials van klanten. Zo kun je beter beoordelen of je de juiste persoon voor je hebt! Lees hier de testimonials van Steffy, om te kijken of deze stijl jou aanspreekt. 

Neem vandaag nog contact op 

Nieuwsgierig geworden naar wat een business coach voor jou kan betekenen? Maak nu nog een afspraak met Steffy voor een intakegesprek. Samen beoordelen jullie of een samenwerking jou verder kan helpen en wat ze precies voor je kan betekenen. Mail contact [at] steffyroosdumaine [.] com of bel 020-308 18 68.